Home

Biographie

Ausstellungen

Bildergalerie

Galerie Neu ART

Bevorzugte Links

Kontakte

Gästebuch
Home
Untertitel
Biographie
Dan Gashi
Dan Gashi wurde am 18.01.1947 in Gjakova (Kosovo) geboren.Er besuchte die Schule  seiner Gemeinde und erlernte den Beruf eines Drucker. Die  schwierige  wirtschaftliche Lage veranlasste ihn, wie viele seiner Landsleute, im März 1969 nach Deutschland  zu emigrieren.Er lrlernt schnell  die deutsche  Sprache und arbeitete im  Erba-Pestalozzi Verlag in Erlangen. Er  schließt sich Einwanderern an, die sich sportlich und kulturell betätigen und wird so mit der Kunst und Literatur in Deutschland  bekannt.Er erwirbt auf sportlichem Gebit den 1. Dan in Karate. Anfang der siebziger Jahre beginnt er zu Kunst malen  und schreiben. Er betätigt sich in  folkloristischen Gruppen und tritt  bei  Veranstaltungen in Deutschland,Frankreich und der Schweiz auf.
1973  zieht er nach Baden-Baden und arbeitet über 34 Jahre im Daimler-Benz-Werk Gaggenau.
Er  widmet sich vor  und während des  Kosovokriges  aufopferungsvoll den nach  Deutschland geflüchteten Landsleuten und  hilft  ihnen  und  ihren Angehörigen.
In  dieser  Zeit  beginnt er  verstärkt zu  malen  und zu schreiben. Zahlreiche Bilder und dichte  (Gedichteband"Dort werden mich die  Vögel  erkennen")  sind  der  Beweis  dieser kreativen Arbeit.
Er  stellte seine  Bilder  bisher in mehr ales fünfzig Ausstellungen der Öffentlichkeit, auf im Kosovo, vor und  erhielt mehrere Auszeichnungen und Ehrungen.
Er ist Mitglid  des Präsidiums der Galerie "ZeitKunst" Badeb-Baden.
Dan Gashi  schaff  eine  neue  Tradition der  albanisch-kosovarischen  Kunst in Deutschland. In seinen Bildern und Gedichten verbindet er seine Gefühle und seine  tiefe humanistische Grundeinstellung mit dem Leben  seines Volkes.
Er  lebt und arbeitet in Baden-Baden, Deutschland.

Dan Gashi

Dan Gashi  lindi  më  18.01.1947 në  Gjakovë (Kosovë) Pasi i kreu mësimet fillore dhe te mesme në vendlindje, i  detyruar nga kushtet e veshtira ekoneomke,në mars të vitit 1969 emigron ne Erlangen te Gjermanis.Në këtë kohë fillon mësimin e gjuhës gjermane. Punon fillimisht në Erba Erlangen,  dhe  pastaj në ndërmarrjen botuse, Pestalozzi  Verlag, në Erlangen, gjë që  e afron me shumë me letërsinë dhe  pikturën. Gjatëkësaj kohe  takohet  e njifet  me shumë  bashkatdhetarë që, si  edhe ai bëjnë jeten e vështire  të emigrantit. Ndjek nga afër  veprimtaritë e tyre,  sidomos  ato kulturore  e sportive, dhe merr pjesë  gjallërisht në to,  duke  u miqësuar  njëherësh edhe me shumë veprimtarë të kulturës dhe artit gjerman.Me  1973  nis të merret  seriozisht me pikturë  dhe poezi.Darëshkrimet e shumta që i ruan me kujdes, janë  dëshmi  e gjallë e kësaj  pune krijuse.Po në atë vit vendoset  ne Baden-Baden të Gjermanisë. Në shkurt 1973, fillon punë në Daimler -Benz Werk-Gaggenau,dhe ka punuar mbi 35 vjet.Gjatë viteve  70-80, aktivizohet në grupe folkorike me karakter kombëtarë, në disa qendra të Gjermanisë, Francës dhe Zvicrës.  Në vitet,  80-90  i përkushtohet më shumë cështjes  kombëtare  duke ndihmuar  drejtepërsëdrejti në të mirë të Kosovës së okupuar. Angazhimi i tij krijues  përfshin  lëmi të ndryshme;Art,kulturë,sport. Krijimtaria e tij është mjaftë e pasur. Përvecse  merret me poezi e pikturë,Dani ushtron  suksesshem sportin  e karatesë,ku viteve të tetëdhjeta fiton shkallen  e parë:(Dan)Karate. Eshtë fitues i disa cmimeve dhe i nderimeve të tjera.Pjesëmarrës i mbi 40  ekspozitave, Nationale dhe Internationale në pikturë, në Gjermani, Europë  dhe Kosovë. Eshtë anëtar në kryesinë e Galerisë zeitKunst-Baden-Baden-Gjermani.D.Gashi fillimet letrare në letërsinë shqiptare i ka  në vitet e 70-ta. Vepra e par e D.Gashit më poezi është nënë titullin "ATJE KU ME NJOHIN ZOGJTE"D.Gashi krijoi një traditë të re në artin shqiptar në Gjermani. Krijus me individualitet të spikatur, Gashi krijoi një model të ri vjershërimi  e pikturimi,në problematikë dhe mjeshtëri, duke përbashkuar filozofinë krijuse popullore te traditës me atë moderne. Veprimtaria jetësore dhe krijimtaria e tij artistike ne bëjnë të ndihemi me dinjitet përballë botës së cilivizuar.
Dan Gashi,jeton dhe vepron në Baden-Baden të Gjermanisë.


HomeBiographieAusstellungenBildergalerieGalerie Neu ARTBevorzugte LinksKontakteGästebuch